Recomanació literària: L’autora Chimamanda Ngozi Adichie

La recomanació d’avui va dedicada a l’escriptora Chimamanda Ngozi Adichie. Chimamanda va créixer a Nigèria, on va néixer el 1977, fins que als 19 anys es trasllada als Estats Units per estudiar Comunicació i Ciències Polítiques a la Universitat de Drexel, Filadèlfia.

L’any 2003 va publicar la seva primera novel·la, Purple Hibiscus (La Flor púrpura) que va ser molt ben rebuda per la crítica i va rebre el Commonwealth Writer’s Prize for Best First Book (2005). L’obra ens explica la història de Kambili i Jaja, germans, que viuen a Nigèria i s’alcen com la veu d’una joventut que rebutja les prohibicions. És un relat tendre i commovedor sobre els lligams familiars, la passió de l’adolescència i la repressió.

L’acció de la seva segona novel·la, publicada el 2006, Half of a Yellow Sun (Medio sol amarillo), es desenvolupa durant la guerra civil nigeriana i va obtenir el Premi Orange de ficció el 2007. Amb el rerefons de la lluita de Biafra per aconseguir una república independent de Nigeria i la conseqüent guerra civil, Chimamanda recrea les turbulentes vides de Ugwu, empleat a la casa d’un professor universitari; Olanna, la bella esposa del professor i Richard, un jove i tímid anglès enamorat de la germana d’Olanna.

El 2009 va publicar una col·lecció de relats breus, titulada The Thing Around Your Neck (Algo alrededor de tu cuello). Són històries humanament properes però de geografia remota; histories de dones que pateixen lluny del seu país d’origen, emigrants que es troben a sí mateixos en Amèrica, la terra promesa.

Resultado de imagen de Americanah Random House

La seva última novel·la Americanah, va ser publicada a tot el món el 2013, i ha rebut nombrosos premis, entre ells el National Book Critics Circle Award i el premi Chicago Tribune Heartland i va ser nomenat un dels deu millors llibres de l’any per The New York Times. Americanah és una història d’amor al llarg de tres dècades i tres continents. És la història d’Ifemelu, que aconsegueix arribar als Estats Units on es troba que res és com pensava, i el seu enamorat Obinze, que lluita contra la burocràcia per trobar-se amb ella.

L’any 2014 publica el breu però intens assaig We Should All Be Feminists , traduït al català amb el títol Tothom hauria de ser feminista. El llibre és la l’adaptació del discurs que l’autora va fer a la plataforma TEDxEuston l’any 2013 i que podeu trobar aquí.

Recentment ha publicat un altre assaig feminista Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions, que també ha estat traduït al català com Estimada Ijeawele: manifest feminista en quinze consells. Chimamanda reprodueix una carta dirigida a la Ifeawele, una amiga d’infantesa que li demana consell sobre com educar la seva filla com a feminista.

Us encoratgem a que descobriu, si no ho heu fet ja, aquesta brillant escriptora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s