Recomanació literària… “Feliçment, jo sóc una dona” de M. Aurèlia Capmany

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991) va ser una escriptora de narrativa, teatre, guions de televisió i assaig a més de pedagoga i política de Barcelona.

La seva carrera literària s’inicia el 1947, quan és finalista del premi Joanot Martorell amb l’obra Necessitem morir. Dos anys més tard guanya aquest premi amb El cel no és transparent. La influència de Salvador Espriu és molt important en l’inici de la seva carrera literària. Ella mateixa reconeix que la novel·la L’altra ciutat (1955) va ser escrita perquè agradés al poeta. Però més tard publica Betúlia (1956), que suposa un trencament total amb la novel·la anterior. Més endavant apareix El gust de la pols (1962) i el 1968 guanya el premi Sant Jordi amb Un lloc entre els morts.

M. Aurèlia Capmany va escriure Feliçment, sóc una dona l’any 1969, dos anys després d’haver publicat dos assajos sobre la dona a Catalunya, a l’estil dels llibres de Betty Friedan (La Mística de la feminitat) i Simone de Beauvoir (El Segon sexe) però adaptats a la societat catalana.

Podem dir, doncs, que la novel·la Feliçment, jo sóc una dona és el resultat d’un treball i unes reflexions que ens mostren les teories feministes de l’autora.

Sota l’aparença d’unes memòries coneixem la Carola Milà, una dona que neix amb el segle,  i descobrim el retrat de la societat catalana del segle XX. La novel·la, en què M. Aurèlia barreja diferents gèneres literaris, ens planteja la desigualtat entre homes i dones i ens narra com la protagonista aconsegueix renéixer i construir-se a si mateixa sense l’ajut de ningú, sense passat, per convertir-se en una dona lliure i feliç.

Aquesta és una de les novel·les que llegirem aquest curs al Grup de Lectura Una habitació pròpia.

Us encoratgem a que descobriu aquesta polifacètica escriptora i que llegiu alguna de les seves obres, les trobareu a l’#ÀreaPréstec.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s