AdA: Abecedari d’Autores [A]

De l’A a la Z, de la literatura, la ciència, la política, el feminisme i la religió a la història… ADA és una mostra de l’estil, la curiositat i el talent d’unes dones que un bon dia van decidir escriure tot allò que les intrigava.

Imatge text blog AAl centre d’interès DONES I FEMINISME  a la Sala de Préstec hi ha petites joies i grans autores de tots els temps i totes les disciplines. De vegades davant de tanta oferta, no sabem per on començar, els ulls salten d’un llibre a un altre, buscant una autora, un títol concret o una portada que ens sorprengui, però de vegades el més senzill es deixar-se aconsellar… Avui us proposem sis autores, amb obra i temàtica ben diferent, però que no us decebran!

Retrocedim en el temps i viatgem fins al segle XVI, en aquella època sabem que les dones estaven sotmeses a la família i eren presoneres de l’àmbit domèstic, en aquest context neix Teresa de Cepada y Ahumada, coneguda posteriorment com Teresa de Ávila. Es va saltar les imposicions del seu pare, i va marxar de casa per ingressar en un convent. Allí a part de cultivar el seu esperit també va cultivar una de les seves grans passions la literatura, esdevenint un referent en la poesia lírica-religiosa.

La religió també va marcar la vida de Hannah Arendt, d’origen jueu va partir la persecució i la privació de drets a l’Alemanya nazi. Va ser jutjada i fins i tot va estar a la presó, i aquests fets la van motivar a emigrar. El 1937 li va retirar la nacionalitat alemana, i fins que el 1951 no va aconseguir la nacionalitat estatunidenca va formar part del nombrós grup dels intel·lectuals apàtrides que havien fugit del règim nazi.  Ella es definia com Teòrica política, i el tema de les persones apàtrides i refugiades va ser recurrent en la seva obra. Va defensar el concepte de pluralisme en l’àmbit polític, ja que gràcies al pluralisme  es podia potenciar la llibertat i la igualtat política entre les persones.

D’igualtat en sap molt i ha escrit nombrosos assajos Celia Amorós, filòsofa i referent clau del feminisme de la igualtat. Les seves publicacions han aportat a la filosofia la perspectiva de gènere, posant de manifest la visió androcèntrica  de la filosofia i reivindicant la revisió crítica per part de les dones d’aquesta matèria. Però el seu compromís amb el feminisme no el veiem només en la seva obra, va ser fundadora del Seminari Feminisme i Il·lustració a la Universitat Complutense de Madrid; i Posteriorment des de l’Institut d’Investigacions Feministes va crear el curs Historia de la teoria feminista pioner al nostre país.

I parlant de feminisme no podem oblidar-nos del breu però intens llibre de Chimamanda Ngozi Adichie Tothom hauria de ser feminista, on amb un estil clar i directe i amb una bona dosis d’humor ens explica que significa ser feminista al segle XXI. El llibre ha estat un súper-èxit de vendes que s’ha traduït a diferents idiomes.  Adichie s’ha convertit en una icona contra la discriminació sexual que ha inspirat artistes com Beyoncé que va incloure textos del llibre a les cançons del seu àlbum Lemonade, o fins hi tot a la casa Dior, que va estampar una samarreta amb el títol del llibre. Chimamanda viu a cavall entre Nigèria i els Estats Units, ha publicat nou llibres i s’ha consolidat com una autora d’èxit gràcies a novel·les com Medio sol amarillo o Americanah.

Una altra autora d’èxit és Margaret Atwood. Està considerada una escriptora feminista ja que al llarg de la seva trajectòria ha escrit novel·les de diferents gèneres com assajos, relats i llibres de poemes, amb  el gènere com a tema central. La representació de la dona, la seva explotació social i econòmica i les relacions entre dones són temes constants en la seva obra.  El 2017 el productor de televisió Bruce Miller va apostar per crear una sèrie de televisió  basada en la seva novel·la El conte de la criada, de 1985, on ens parla d’una distòpia on s’ha implantat una dictadura fonamentalista, i on una jove es veu forçada a viure com a concubina per donar fills al seu amo.  Aquesta novel·la que Atwood va escriure als anys 80 tracta temes de tanta actualitat que no semblen ciència ficció… fet que es certament aterrador.

Els temes d’actualitat van inspirar la periodista i escriptora Rosa Maria Arquimbau, però va ser silenciada durant la Guerra Civil i sepultada durant la postguerra. El seu delicte: ser una dona massa lliure. Arquimbau freqüentava bars, tertúlies, cabarets, biblioteques i diaris, i tots aquests ambients queden reflectits a les seves obres. Però entre tota la seva producció us recomanem Prostitució: des d’allò de la poma fins als nostres dies, on fa un repàs dels mites de la prostitució des de la prehistòria, passant per l’imperi romà, l’edat mitjana i el renaixement. A més d’entrevistar les professionals de l’època on el llibre es converteix en un document sociològic de primera mà.  Personatges, els primers puticlubs de la ciutat de Barcelona així com els inicis del turisme sexual de la mà de les primeres estrangeres que visitaven la Costa Brava i que trobaven “pescadors (…) que es prostituïen fàcilment per un quantes pessetes (…).

Esperem que gaudiu amb totes aquestes propostes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s