AdA: Abecedari d’Autores [C]

De l’A a la Z, de la literatura, la ciència, la política, el feminisme i la religió a la història… ADA és una mostra de l’estil, la curiositat i el talent d’unes dones que un bon dia van decidir escriure tot allò que les intrigava.

Hi ha dones que amb el seu esforç i la seva perseverança han fet més per la condició de la dona en una vida que molts homes al llarg dels segles. Avui us volem recomanar tres lectures ben especials, de dones que han marcat una abans i un després en la historia i que han de servir d’exemple per les generacions més joves.  Elles són Clara Campoamor, Neus Català i Josefina Castellví: una advocada, una infermera i una científica. A priori sembla que poca cosa poden tenir en comú aquestes dones però els camins de la història són capritxos i no deixen mai de sorprendre’ns…

De Clara Campoamor us volem recomanar El voto femenino y yo (mi pecado mortal) escrit el 1936. En ell l’autora exposa els motius de la seva lluita a favor dels drets de les dones i també que se’ns concedís el sufragi femení. No va ser un camí fàcil, mesos de lluita parlamentaria, i la persecució que va viure abans i després d’aconseguir el seu objectiu. El llibre ofereix un valuós testimoni de la situació política i social d’una època clau en la nostra història. A l’esclatar la Guerra Civil es va exiliar a França, després va viure a Argentina i finalment es va instal·lar a Suïssa on va morir el 1972.

La guerra i l’exili també van marcar la vida de Neus Català. El febrer de 1938 va creuar la frontera amb 180 criatures procedents de la colònia Les Acacies de Premià de Dalt (evacuades de zones on els enfrontaments bèl·lics eren més durs). A l’acabar la Guerra Civil es quedarà a França on més tard s’incorporarà a la resistència francesa per lluitar contra la invasió nazi. Va ser captura i deportada a Ravensbruck un cap de concentració de dones. Va sobreviure a l’holocaust i anys més tard va anar trobar les seves companyes de captiveri per recollir les seves histories en un petit llibre De la resistència a la deportació. Va ser pionera de la recuperació de la memòria històrica de les dones represaliades i que van patir l’holocaust.

El treball de Josefina Castellví també l’ha convertit en pionera i referent per a moltes dones. Es llicenciada en Biologia i es va especialitzar en Oceanografia. El 1960 va començar a treballar a l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques. L’any 1984 es va convertir en la primera dona espanyola que participa en una expedició internacional a l’Antàrtida. I cinc anys més tard es va convertir en la directora de la primera Base Antàrtica Espanyola entre 1989 i 1993. La seva experiència vital i la seva trajectòria professional la pots descobrir al seu llibre Yo vivido en la Antártida: los primero españoles en el continente blanco.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s