Grup de lectura? Sí, gràcies! {Entrevista a Josep Michans del grup de lectura “Cuinant entre llibres”}

Si t’agrada cuinar i llegir aquest és el teu grup de lectura!! La coordinadora del grup, l’Eva Macià, va posar en marxa aquest peculiar grup en el que a més de comentar llibres, es comenten i degusten receptes temàtiques.

Cada any es “viatja” a un país diferent, de manera que la temàtica de les lectures i les receptes van canviant. Enguany estan llegint novel·les ambientades a Nova York i degustant tot tipus de delícies que pots trobar a la ciutat dels gratacels. Això si, la condició imprescindible per poder participar en aquest grup és que et comprometis a fer una de les receptes que es proposen al dossier de receptes – i que es dona a l’inici de les sessions- o bé que busquis receptes originals del país escollit.

En Josep Michans no s’ho va pensar gaire, a l’hora d’apuntar-se a aquest grup. Amant de la lectura i a voltes cuinetes, el requisit d’haver de cuinar li va semblar un incentiu més per apuntar-se al grup. Hi participa des de fa 3 anys,  però també el podeu trobar al grup de novel·la històrica.

  • Josep, que t’aporta participar en un grup de lectura?

M’agrada posar en comú els llibres que llegeixo, i la riquesa d’opinions que pots trobar sobre una mateixa lectura. Descobrir aquelles coses que no havia vist en un llibre i que algú te’n fa adonar. Es curiós, el mateix llibre pot ser interpretat de moltes maneres.

  • Quin llibre dels que has llegit al grup de lectura mai haguessis triat però et va sorprendre.

L’última trobada de Sándor Márai. No l’hauria escollit mai, i en canvi em va agradar.

  • I el llibre que t’ha agradat més?

Un dels llibres llegits l’any de Suècia, Zapatos italianos de Henning Mankell. Parla sobre un metge retirat i que viu sol en una illa, però un dia ha de sortir de la seva reclusió i enfrontar-se al seu passat. És un llibre que està molt ben escrit, et sorprèn i et fa pensar. L’he recomanat molt. Altres llibres que també he recomanat són Jo confesso de Jaume Cabre o La Caverna de José Saramago, d’en Saramago els recomano tots!

  • Et recordes del llibre que et va fer lector?

Sempre m’ha agradat molt llegir. De petit llegia molt, vaig ser afortunat, a casa em regalaven molts llibres. També llegia TBOs. El meu tiet tenia una botiga on també venia revistes, i tenia accés a tots aquells TBOs gratuïts i abans de que sortissin a la venda al poble! De jove també llegia teatre. Però el llibre que em va marcar va ser El Quixot, el vaig llegir amb 18 anys. Les diferents històries que explica em van atrapar, i després l’he rellegit molts cops. De vegades només històries soltes, les que més m’agradaven.

  • Quin tipus de lector ets?

Llegeixo tots els dies, de 19 a 21h en una petita sala de lectura que tinc a casa. Al cap del mes llegeixo uns quatre llibres, pràcticament dos en paper i dos en format digital. I normalment acabo tots els llibres que començo.

  • Tens alguna anècdota relacionada amb un llibre?

Sí, precisament amb el Quixot, sempre m’havia agradat, però arrel d’apuntar-me a un curs d’escriptura creativa, el vam treballar tant que el vaig acabar avorrint… Per altra banda recordo el primer llibre que vaig llegir en català: Crist de nou crucificat de Nikos Kazantzaki. Vaig néixer a la Franja i a la meva època a l’escola s’aprenia en castellà, em va costar molt llegir aquest llibre, m’hi vaig haver d’esforçar molt.

  • Quan has descobert un autor que no coneixies i t’agrada, en llegeixes més títols?

Generalment sí, fins i tot de vegades he rellegit alguns llibres que m’han agradat especialment. Però de vegades també et decep la resta de la seva obra.

Un any per Sant Jordi en Josep va participar en un lectura de textos,  va escollir un fragment titulat “la lectura” del llibre La Caverna de José Saramago. Li agrada la idea que planteja Saramago, que la lectura és com un riu, i hi ha moltes maneres de creuar-lo. Els llibres són com rius, i la manera de creuar-los són les múltiples lectures que podem fer d’un mateix text. Així com passa als grups de lectura –ens diu-.

  • En resum, què li diries a una persona que no ha estat mai en un grup de lectura?

Doncs que vingui a provar, s’ho passarà molt bé , i descobrirà els diferents punts de vista sobre la lectura d’un mateix llibre. Resulta d’allò més interessant.

  • I per acabar, quin llibre em recomanaries?

Nosotros en la noche de Kent Haruf, a més l’any passat van estrenar una pel·lícula basada en el llibre que porta el mateix títol.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s