AdA: Abecedari d’Autores [D/F]

De l’A a la Z, de la literatura, la ciència, la política, el feminisme i la religió a la història… ADA és una mostra de l’estil, la curiositat i el talent d’unes dones que un bon dia van decidir escriure tot allò que les intrigava.

FEMEN és una organització d’activistes en “top less” que defensa la igualtat sexual i social al món, i que pretén millorar les oportunitats de les dones joves (ucraïneses) per desenvolupar una capacitat real de lideratge, qualitats individuals i morals. Els seus objectius a priori ens poden semblar generalistes i poc profunds, de fet molta gent, incloses moltes feministes pensen que aquestes activistes només volen ensenyar les popes. Però lluny d’etiquetar-les d’ingènues cal veure-les com unes activistes valentes i compromeses, ja que moltes de les seves integrants han patit violència policial, a més d’afrontar importants penes de presó.

Per entendre el moviment FEMEN cal partir d’un punt molt important, el seu context sociocultural no es el nostre, per tant no les podem jutjar des d’una perspectiva purament occidental. Son hereves d’una història política i social radicalment diferent a la nostra. Venen de països ex-socialistes i ortodoxos que han esdevingut amb poc temps societat brutalment neoliberals, i que no han viscut les lluites feministes dels anys 70 i 80.  Parlem de països que no castiguen les violacions, amb violència de gènere quotidiana i discriminacions per raó de sexe en tots els àmbits socials. Reivindiquen els seus drets amb allò que els pertany, amb el seu cos, i ens recorden el mateix que les feministes de la segona ona (del feminisme) el nostre cos és el nostre camp de batalla.

Una altra activista pels drets de les dones, i concretament per les dones afroamericanes és Angela Davis. Política, activista i professora d’ Història de la Conciència a la Universitat de California. Va estar vinculada a les Panteres Negres, dirigent històrica del Partit Comunista als Estats Units, Angela Davis es considerada una de les grans lluitadores en contra de la discriminació racial i a favor dels drets humans.

Un dels seus llibres més famosos es Dones, raça i classe, en el que tracta d’explicar el motiu pel qual les reivindicacions de les dones negres van ser constantment invisibilitzades sense tenir en compte el potencial revolucionari que aportaven. A través dels diferents capítols Davis ofereix un anàlisis rigorós de les estratègies de lluita de les dones negres però també dels problemes que interferien en el desenvolupament dels diferents moviments polítics de l’època. L’any passat amb motiu de la Marxa de les Dones organitzada a Washington, i que va convocar més de cinc centes mil persones, Davis va fer un discurs anti-capitalista, anti heteropatriarcal i anti-colonial  que va commoure i que no va deixar ningú indiferent, pot ser per la claredat del seu missatge feminista: “Aquells que encara defensen la supremacia masculina blanca hetero-patriarcal: aneu en compte!”…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s