AdA: Abecedari d’Autores [H]

De l’A a la Z, de la literatura, la ciència, la política, el feminisme i la religió a la història… ADA és una mostra de l’estil, la curiositat i el talent d’unes dones que un bon dia van decidir escriure tot allò que les intrigava.

El 2017 va arribar a les nostres llibreries El feminismo es para todo el mundo de Bell Hooks, publicat originalment el 1981, on l’autora denuncia la triple segregació –de raça, de clase i de gènere- que va patir. Un llibre amb dos objectius clars: acabar amb els prejudicis contra el feminisme i treure’l de l’acadèmia i apropar-lo a les dones del carrer, concretament a les dones negres, ja que fins a les hores semblava que la lluita pels drets de les dones no incloïa el component racial ni de classe en les seves reivindicacions.

L’activista i escriptora d’origen somalí  Ayaan Hirsi Ali també ha reivindicat la violència i la marginació que viuen moltes dones sovint oblidades.  Concretament aquelles que pateixen l’Islam radical. És molt crítica amb el multiculturalisme i amb la incapacitat del món islàmic per afrontar una Il·lustració que retorni a les dones els seus drets i acabi amb la submissió a Déu. Ha liderat la lluita contra la mutilació genital femenina. Les seves crítiques l’han dut a rebre amenaces de mort i haver de viure amagada, però tot i que ha moderat el seu discurs continua amb la defensa acarnissada dels drets de les dones en l’àmbit musulmà.

La filòsofa Agnes Héller comparteix amb Ayaan Hirsi l’experiència traumàtica de la persecució i l’exili: va sobreviure a l’Holocaust però va haver de fugir de l’Hongria comunista. Ens trobem davant d’una de les pensadores més influents de la segona meitat del segle XX.  A La revolució de la vida quotidiana l’autora aborda les necessitats que sorgeixen de l’essència de la persona i que no poden esser considerades subjectives. L’existència d’aquestes necessitats donen a la sociologia de Heller un caràcter revolucionari.

El sexe també podria englobar-se dins de les activitats de la vida quotidiana, subjecta a la realitat de cada persona, és clar. Quotidià o no, el sexe està present a la vida de les persones. El 1976 semblava que factors com la revolució sexual, el moviment feminista i la popularització de la píndola anticonceptiva havien canviat per sempre el panorama de les relacions entre gèneres i que les dones a Estats Units havien aconseguit una llibertat sexual absoluta. Però la publicació d’Estudi de la sexualitat femenina  -conegut com l’Informe Hite– que consistia en una cosa tan en aparença senzill com preguntar a les dones “què senten, què és el que els agrada, i què opinen del sexe” va demostrar que aquesta creença estava molt lluny de la realitat. L’informe Hite va resultar tan revolucionari que els seus ecos ressonen amb força quatre dècades després de la seva aparició. L’autora Shere Hite és una sexòloga i feminista alemana, que destaca perquè la majoria dels seus treball sobre sexologia s’han centrar exclusivament en la sexualitat femenina.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s