AdA: Abecedari d’Autores [J-K]

De l’A a la Z, de la literatura, la ciència, la política, el feminisme i la religió a la història… ADA és una mostra de l’estil, la curiositat i el talent d’unes dones que un bon dia van decidir escriure tot allò que les intrigava.

Clara Janés és l’escriptora que des de l’any 2015 ocupa la cadira “U” de la Real Academia Espanyola, convertint-se en la desena dona escollida per entrar a formar part de la RAE.

Té una llarga trajectòria literària i ha cultivat nombrosos gèneres literaris, a més de destacar com a poetessa, i guardonada traductora de diferents idiomes centre-europeus i orientals. Ha dedicat gran part de la seva obra i la seva investigació a les diverses expressions del talent femení, no només en la literatura, sinó també en la ciència i altres àrees de coneixement. Fruit d’aquestes investigacions va  publicar l’any 2015 Guardar la casa y cerrar la boca: en torno a la mujer y la literatura. El llibre és un recorregut per les diferents èpoques de la historia, així com les diferents cultures a través de les principals obres literàries de les dones, que posen de manifest el seu talent i la seva sensibilitat.

Janés posa de manifest les paradoxes de la història envers les dones, com que la llibertat podia trobar-se en la clausura (les monges), l’esclavitud en els llinatges nobles (les reines) i que van existir moltes dones guerreres, fins i tot ordres de cavalleria femenines.

Un altre llibre que també investiga sobre el talent femení al llarg de la història, en aquest cas, de la història de cinema és Las mujeres y el cine. A ambos lados de la càmera d’ E. Ann Kaplan.

Es tracta d’un llibre molt interessant, ja que analitza la qüestió dels rols de gènere dins el 7è Art. La primera part del llibre parteix de les pel·lícules emblemàtiques de l’època daurada de Hollywood. En elles analitza els principals estereotips de gènere que el cinema recrea i imposa a la societat, models de dona com l’heroïna víctima i passiva, el fetitxe eròtic i la femme fatale, models que serveixen per construir els personatges femenins del cinema comercial.

En la segona part del llibre trobem una investigació sobre el paper de les dones darrera de la càmera, principalment les trobem en l’anomenat cinema d’autor i en el cinema independent. Curiosament aquestes directores intenten plantejar nous discursos i plasmar les inquietuds reals dels personatges femenins, convertint-les en protagonistes de l’acció, no simples objectes que contemplen des del punt de vista de l’espectador.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s