Fa 21 anys …

Dilluns dia 21 de gener de 2019 es compleixen 21 anys de la inauguració de la Biblioteca Pública de Lleida  al nou equipament de la Rambla d’Aragó. Fundada el 1842 i després d’una llarga història i diverses ubicacions (El Roser, Palau de la Diputació, Casa de la Cultura,..) l’any 1998 va iniciar una nova etapa a l’edifici de La Maternitat. Des de la seva inauguració la biblioteca ha consolidat i incrementat els seus recursos, serveis i activitats i ha esdevingut un espai de trobada cultural per a la ciutadania de Lleida.

L’any 1998 es va obrir amb una col·lecció propera als 73.000 documents (principalment llibres i revistes).  A finals de 2018, la col·lecció de la biblioteca és de més de 310.000 documents i s’hi han anat incorporant o suprimint suports amb l’evolució de la tecnologia: vídeos, cassetes o vinils han  donat pas a dvds, cd’s, cdroms, blu-ray i llibre electrònic. La qual cosa ha suposat també una remodelació continuada dels espais i de l’organització de la col·lecció.

Pel que fa als serveis cal destacar que durant el primer any de funcionament, es van donar d’alta 16.000 usuaris que van fer 49.000 préstecs, passant a desembre de 2018 en què el nombre d’usuaris amb carnet de la biblioteca és de 94.000 i que han fet un total de 182.000 préstecs. Així mateix, s’han incorporat dos nous serveis avui molt utilitzats, però que eren inexistents en el moment que es va obrir la biblioteca: servei d’Internet i servei Wifi.

El disseny i prestacions del nou equipament van ser un atractiu per molts lleidatans i lleidatanes, que aquell primer any van visitar la biblioteca amb una mitjana superior a 1.000 persones diàries i  20 anys després segueixen utilitzant aquest equipament amb una mitjana de 800 persones al dia.

Des del principi les noves instal·lacions amb sales i espais adequats van permetre incorporar una programació estable d’activitats per a totes les edats: exposicions, presentacions, conferències, hores del conte, concerts, representacions, etc..  Aquesta programació no només s’ha mantingut  sinó que s’han incorporat noves activitats per a cobrir noves demandes i promocionar la col·lecció: cursos de formació, tallers, cicles de cinema, grups de lectura, etc.

Des de la biblioteca s’ha apostat també per  les noves tecnologies per arribar a nous públics i per aquest motiu és present a Internet amb una pàgina web i un blog i a les xarxes socials.

La biblioteca, com a equipament gestionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, forma part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, la qual cosa  li permet compartir recursos i col·laborar amb la resta de biblioteques públiques.

De cara al futur, els reptes de la biblioteca són esdevenir una biblioteca inclusiva que la faci accessible a tothom, introduir espais i activitats maker de creació, innovació i participació ciutadana i potenciar l’ús de continguts en format electrònic de la biblioteca digital eBiblioCat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s