AdA: Abecedari d’Autores [L]

De l’A a la Z, de la literatura, la ciència, la política, el feminisme i la religió a la història… ADA és una mostra de l’estil, la curiositat i el talent d’unes dones que un bon dia van decidir escriure tot allò que les intrigava.

Un dels temes recurrents en la literatura escrita per dones es sovint l’essència femenina, què significar ser dona? qui condiciona aquest significat? La dona neix o es fa?

Una de les autores que ha abordat aquest tema en una novel·la fascinant és Doris Lessing, a La Clivella recupera un dels temes que ha inspirat la seva obra: com s’ho fan dones i homes, éssers semblants i alhora diferents per conviure en aquest món. El llibre ens narra la última etapa de vida d’un vell senador romà, que es proposa ni més ni menys que reescriure la història de la humanitat. I explica la història de les Clivelles, una antiga comunitat de dones. No tenen ni necessitat ni coneixement dels homes -controlen la natalitat- , i només pareixen nadons femella. Però amb el naixement inesperat d’una criatura estranya -un nen-, l’harmonia d’aquesta comunitat asexual, tot d’un plegat, es veu amenaçada.

El patriarcat a través dels seus òrgans de govern: l’Estat i l’Església, han limitat i castrat aquesta harmonia femenina als llarg dels segles, Gemma Lienas en el seu llibre Rebels, ni putes ni submises, ofereix una àmplia mostra dels prejudicis que minen la nostra societat patriarcal. En ell l’autora ens mostra com ser dona i no donar per irrebatibles els criteris d’un baró, sigui un pare, un marit, un crític literari, un metge, un polític, un cap jeràrquic… Com ser dona i poder-ho dir en veu alta, sense complexos i sense pors, sense donar per bona l’autoritat de sempre, la masculina.

Audre Lorde també qüestiona aquesta autoritat masculina i va més enllà. Com a poetessa destaca pel domini tècnic i les expressions emocionals a través de les quals explica la seva indignació per les injustícies civils i socials que va veure al llarg de la seva vida. Es defineix com una feminista, negra, lesbiana, guerrera, poeta i mare que treballa. Ella a escollit allò que la defineix, es pregunta a si mateixa i ens convida que busquen dins nostre, qui som realment nosaltres –com a dones-. Per trobar respostes va escriure Zami: una biomitografia. Una nueva forma de escribir mi nombre. En l’obra es pregunta: a qui dec la dona en que m’he convertit? Segons ella cada dona que ha estimat ha deixat empremta en la seva vida, també les dones amb qui va conviure durant la seva infància, les seves amigues, les seves amants.

Un pensament sobre “AdA: Abecedari d’Autores [L]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s