La immigració explicada a través dels contes

Cal explicar als nens un tema tan dur, angoixant i dolorós com és la immigració forçada? Creiem que sí.

I com explicar als nens que això passa ara i ben a prop de casa seva? Com explicar als nens que la vida no sempre és fàcil, que hi ha guerres i conflictes que afecten a famílies i nens com ells?

Aquesta es una guia sobre propostes lectores que pretén apropar els lectors al concepte de la immigració i a moltes altres paraules que estan relacionades amb ella i que sovint sentim anomenar: identitat, diferència, ètnia, integració, refugiats, etc.
En tot aquest plegat d’històries veurem els sentiments, emocions, records que la gent tenen quan han d’abandonar el seu país d’origen i buscar-se la vida en un altre lloc per tal d’aconseguir que els seus somnis es facin realitat.

Pel que fa als contes es recomana una lectura pausada, sense preses, aturant-se en cada paraula i cada detall de la il·lustració que l’acompanya.

De 4 a 6 anys

 • Schimel, Lawrence. ¡Vamos a ver a papá!. Barcelona : Ekaré, 2010.
  “No he vist el meu papà en un any, vuit mesos i vint-i-dos dies. Ho sé perquè conto cada dia des que ell se’n va anar a un altre país a treballar”, escriu al seu diari la protagonista. El pare els fa saber que aviat es reuniran: una bona notícia…
 • Julve, Òscar . Els Ulls d’en Bao . Esplugues de Llobregat : Hospital Sant Joan de Déu, 2017.
  Un vaixell carregat d’aneguets de goma que anava de Honk Kong als Estats Units va travessar una tempesta al mig del mar i molts ninotets van caure a l’oceà i van recórrer milers de quilómetres fins arribar a diferents indrets del món convertint-se amb immigrants…
 • Recorvits, Helen. Em dic Yoon. Barcelona : Joventut, 2003.
  A Yoon, una nena coreana emigrada a un país occidental no li agrada veure escrit el seu nom en cap llengua que no sigui el Coreà. Als primers dies d’escola, Yoon no s’adapta, es troba sola i solament pensa en tornar a Corea amb la seva família.
 • Rimbau, Roser. La Carta. Barcelona : Takatuka, 2018.
  Un full de paper que una tempesta de sorra ha fet voleiar arriba a les mans d’en Moussa. De seguida pensa a fer un dibuix de Thille per al seu pare, que viu a l’estranger. La preocupació d’un nen que, davant l’absència del pare, vol fer-lo partícip de la vida quotidiana del poble és el fil conductor d’aquesta preciosa història.
 • Julià Dinarès, Tessa. Refugiada : l’odissea d’una família. Barcelona : La Galera, 2017.
  Des de la perspectiva innocent i ingènua d’una nena petita s’explica el tràgic viatge que ha d’emprendre una família que fuig del seu país a causa de la guerra, des que han d’abandonar la casa fins que es arriben a un camp de refugiats…

De 7 a 9 anys

 • Ferrada, María José. Mexique : el nom del vaixell. Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2017.
  Els «nens de Morelia», anomenats així pel nom de la ciutat mexicana que els va acollir, mai van tornar a la seva terra natal, i els pocs que van aconseguir fer-ho, algunes dècades més tard, van trobar-se un país, uns germans i uns paisatges que ja no reconeixien.
 • Sanna, Francesca. El Viatge. Madrid : La Petita Impedimenta, 2016.
  Aquest llibre de belles il·lustracions explora, amb gran sensibilitat, les difícils decisions que pren una família en abandonar la seva llar per escapar del caos i de la tragèdia. la resistència de l’esperit humà davant l’adversitat i el meravellós poder de l’esperança.
 • Viana, Mercè. Iaia, vine amb mi!. València : Tàndem, 2011.
  Una història deliciosa i profunda sobre la relació d’una nena mexicana amb la seua iaia amb la que viu des que sa mare ha emigrat a Espanya.
 • Manuel, Jordi de. Els Ulls d’Abdeslam. Barcelona : La Galera, 2001.
  Abdeslam mai no s’havia vist així en una foto. Veure’s amb aquells ulls que eren com dues flames vermelles va ser el que més el va sobtar. Quan el primer dia d’escola va conèixer el Marcel se li va obrir un nou món que no coneixia: el de l’amistat.
 • Hernández Chambers, Daniel. Un Llarg viatge. Barcelona : Kalandraka, 2018.
  A través de la història del viatge de dues famílies molt diferents els nens descobreixen alguns dels matisos de la migració. Una família d’oques emprenen el vol cap al sud càlid i confortable per passar l’hivern i una família amb dos nens fuig cap el nord buscant un lloc segur on viure.

De 10 a 12 anys

 • Lienas, Gemma. El Blog de la Malika. Barcelona : Estrella Polar, 2013.
  La Malika fa poc que ha arribat a Catalunya amb la seva mare i els seus germans per reunir-se amb el seu pare. troba a faltar moltíssim l’àvia i és per això que escriu en un blog tot el que li passa i les impressions que té d’aquesta cultura que és tan diferent de la seva. Amb tot, la Malika està decidida que la seva àvia pugui viure amb ells i per això pensa fórmules imaginatives per fer-la venir. Ho aconseguirà?
 • Sala, Toni. Agi, un gambià a Catalunya. Barcelona : Estrella Polar, 2013.
  L’Agi és un home negre d’uns trenta anys, alt, natural de Gàmbia. Fa deu anys que va arribar a Catalunya. Al seu país hi té la família: dues dones, dues nenes i un nen tot just nascut; aquí hi té feina al camp i una colla d’amics compatriotes.
 • Pérez Díaz, Enrique. Las Cartas de Alain. Madrid : Anaya, 2006.
  El protagonista d’aquesta història ens explica com Alain, el seu millor amic, ha marxat amb els seus pares, a una arriscada aventura en un mar ple d’onades i molts perills…
 • Osés, Beatriz. Sóc una nou. Barcelona : Edebé, 2018.
  Un original, divertit i entranyable conte que ens parla de la solitud de les persones i dels refugiats. Em dic Omar. El meu pare era jardiner i la meva mare feia olor de canyella. A tots dos se’ls va empassar el mar poc abans d’arribar a la platja.
 • Rodríguez, Mónica. Alma y la isla. Madrid : Anaya, 2016.
  Alma ha arribat més enllà de la mar. Ha arribat a l’illa on viu Otto, un poble de pescadors de la costa. Va ser pare d’Otto que ella guardada d’ofegament i va prendre a casa seva. La seva pell és negre, sembla inquiet i no entendre una sola paraula de la llengua.

A partir de 13 anys

 • Karrouch, Laila. De Nador a Vic. Barcelona : Estrella Polar, 2012.
  La Laila, nascuda a la ciutat marroquina de Nador el 1977, va arribar a Vic amb la seva família quan tenia vuit anys. Aleshores va començar el procés d’adaptació a una nova cultura i uns nous costums, però també es desencadenar un seguit d’emocions que la marcarien per sempre.
 • Lienas, Gemma. El Diari taronja de la Carlota. Barcelona : Empúries, 2016.
  La Carlota se sorprèn quan una jugadora de bàsquet de l’equip contrari surt al camp amb pantalons llargs, i encara s’estranya més quan descobreix que ho fa per obligacions culturals i religioses. El seu tarannà emprenedor farà que comenci un diari sobre la immigració i els drets humans.
 • Lorman, Josep. L’Aventura de Saïd. Barcelona : Cruïlla, 2016.
  Saïd, un jove marroquí, deixa el seu poble, i la gent que estima per llançar-se a l’aventura d’obrir-se camí a Barcelona, on aviat comprova que les coses no són fàcils per als qui fugen de la misèria i que l’odi i la violència són habituals a la vida.
 • Larreula, Enric. Els Arbres passaven ran de finestra .Barcelona : Cruïlla, 2008.
  Icram és una noia berber que fa anys que viu amb la seva família a Catalunya. El seu desig dintegrar-se a la nova societat topa amb les pressions familiars perquè no abandoni els seus orígens.

Per saber-ne més:

 • Naïr, Sami. La Immigració explicada a la meva filla. Sabadell : Fundació Caixa de Sabadell, DL 2002.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s