L’Àrea Local us recomana…

Avui volem destacar tres obres relacionades amb els Pallars, tres novetats que ens ajudaran a conèixer una mica més i millor la història d’aquests indrets i de la seva gent.

La primera proposta és la d’un llibre que s’endinsa en els temps d’assentament i consolidació de l’orde militar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, situat a les terres nord-occidentals catalanes del Pallars i l’Urgell i en les nord-orientals aragoneses de la Ribagorça, als segles XII i XIII.

Es tracta d’una de les institucions de regulars més importants a la Corona d’Aragó medieval, ja que, en establir-s’hi, va contribuir a la reorganització dels poders, visible en la reconfiguració de la classe nobiliària, i a les transformacions de les societats. Els seus fons documentals contribueixen a documentar i a conèixer millor la vida dels homes i de les dones de la regió dels Pirineus als segles XII i XIII, tant des del punt de vista de la seva subjecció o proximitat als hospitalers, com també de la seva quotidianitat social, econòmica, política i fins i tot espiritual.

La segona proposta fa referència a un episodi específic de la Guerra Civil al Pallars: la fugida pel coll de Salau de pràcticament la meitat de veïns i veïnes d’Alòs d’Isil el maig de 1938, unes persones que escapaven de l’arribada de la contesa bèl·lica a les valls pallareses. Aquests exiliats, un cop a l’Arieja francesa, van ser traslladats a la caserna de Gribeauval, a Clermont-Ferrand.

L’obra va més enllà de plantejar un fet històric concret, ja que serveix per situar el lector en el context històric del moment, les relacions familiars, el comerç i els enfrontaments entre rebels i republicans de la Guerra Civil espanyola.

I la tercera proposta és el llibre Història del Pallars Jussà, fruit d’un treball de recerca arxivística i bibliogràfica mitjançant el qual l’autor fa un repàs general de la història de la comarca del Pallars Jussà on inclou un anàlisis demogràfic, econòmic, social i polític. Parteix d’una cronologia des de el paleolític fins arribar als nostres dies.

L’autor vol donar a conèixer els canvis que ha patit la comarca, des de les fires de Salàs, fins a les diverses construccions hidroelèctriques. Canvis que han afectat l’economia, però també la població. Només la història ens pot ajudar a conèixer per què canvien els pobles, els negocis, els interessos econòmics i les persones.

Tots tres llibres els trobaràs a la Sala de Col·lecció Local de la Biblioteca Pública de Lleida. Donem visió al territori!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s